niedziela, 15 listopada 2015

Chałwa

Cześć!

Dziś opiszę Wam jak w prosty sposób możemy wykonać domową chwałę. Można ją jeść bezpośrednio lub wykorzystać do ciast czy deserów. Jest to bardzo zdrowa przekąska, więc gdy mamy ochotę na słodkie jest idealna. A zamieniając miód na np. syrop z agawy uzyskamy wersję vege.



Składniki:
200g ziaren białego sezamu
100g ziaren słonecznika
Kilka łyżek miodu
Garść rodzynek (opcjonalnie)


Ziarna prażymy na suchej patelni. Oddzielnie sezam i oddzielnie słonecznik. Musimy uważać, aby ich nie przypalić. Mają się tylko lekko zrumienić. Jak tylko zobaczymy, że to już, przesypujemy wszystko do miseczki. Studzimy.



Po ostudzeniu blendujemy całość (w blenderze kielichowym). Przesypujemy do miski. Dodajemy miód po jednej łyżce. I mieszamy. Całość ma być konsystencji plasteliny. Mi wystarczyło 3,5 łyżki miodu. Na koniec możemy dodać rodzynki, orzeszki, kakao. Co kto lubi.
Po dokładnym wymieszaniu przekładamy całość do mniejszej miseczki lub foremek i chłodzimy.


                                                                              Smacznego!
Prezenty na Mikołajki II Kuchnia wegetariańska i wegańska


3 komentarze:

  1. Zawsze chciałam samodzielnie zrobić chałwę ale jakoś nie mogę się za to zabrać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zebrać siły.
      Zawsze mi się wydawało, że chałwa to trudna rzecz. A tak naprawdę to mega proste.

      Usuń
  2. http://tomekipawelrz.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.