Cześć
Dziś chciałabym Wam pokazać pyszne ciasto bez cukru, które zachwyci każdego. A ze stołu znika szybciej niż sie na nim pojawia. Jest idealną alternatywą dla drożdżówki na śniadanie czy ciasteczek do kawy. Jest mega podzielne, o niskim IG. I do tego jest wegańskie. Przepis zaczerpnięty z bloga wegannerd.
Składniki:
450g mąki pszennej
300ml wody
7-8 łyżek syropu z agawy
30g świeżych drożdży
szczypta soli
5 łyżek stołowych oleju (użyłam roasted peanut)
4 łyżki stołowe cynamonu
2 łyżki kakao
Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, 3 łyżki mąki dolewamy 3 łyżki syropu z agawy i ciepłą wodę.
Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15-20 min.
Dodajemy resztę mąki, sól, 3 łyżki oleju i wyrabiamy ciasto. Powinno być sprężyste i łatwo odchodzić od dłoni.
W małej miseczce mieszamy cynamon, kakao, resztę syropu z agawy i oleju.
Blachę smarujemy olejem i ustawiamy na chwilę na ogień lub wstawiamy do ciepłego piekarnika (chodzi o to żeby nie była za zimna).
Tak jak przy robieniu pączków, maczamy dłonie w oleju i kolejno odrywamy małe kawałeczki ciasta, formujemy kulki i maczamy w masie cynamonowo- kakaowej. Nie przejmujcie się, że kuleczki tracą kształt smaku ciasta to nie zmieni.
Kuleczki z masą wrzucamy do blaszki. Nie musimy się trzymać, równych części i układać wszystko pod linijką. Możemy tez poprosić o pomoc dzieci, które będą zachwycone, że mogą pomóc. Ja wybrałam trochę za małą blaszkę, więc część ciasta wrzuciłam do papilotek i zrobiłam babeczki.
Jak już wyrobimy całe ciasto, odstawiamy blaszkę, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 20min.
Pieczemy w rozgrzanym do 170°C piekarniku około 40min.
Idealnie smakuje jeszcze ciepłe. Ciasto jemy w dość nietypowy sposób poprzez odrywanie pojedynczych kulek od całości.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.