poniedziałek, 9 listopada 2015

Pasztet z selera

Witajcie

Dziś trochę inaczej niż zwykle, bo na słono. Pasztet dla tych, którzy szukają czegoś bezmięsnego na kanapkę. Prosty w wykonaniu, choć zajmuje chwilę czasu.


Składniki:
1kg selera
3 średnie cebule
200g masła
1 szkl. ciepłej wody
Kilka suszonych grzybków
4 ząbki czosnku
6 jaj
1 szkl. bułki tartej (lub otrąb)
Sól
Pieprz
Nasiona do posypania (sezam, siemię lniane) lub  posiekane orzechy włoskie




Grzyby zalewamy wodą na jakąś godzinę. Potem blendujemy je z czosnkiem. Wody po grzybach nie wylewamy.
Selera obieramy i traktujemy na grubych oczkach razem z cebulą. Dorzucamy naszą zblendowaną masę grzybowo- czosnkową, masło i wodę po grzybach.
Dusimy pod przykryciem około 40 minut. Potem zdjemujemy pokrywkę i dusimy jeszcze 10-15 minut.
Jak najwięcej wody ma wyparować. Odstawiamy do ostudzenia.
Do zimnej masy dodajemy jajka, bułkę tarta i sól, pieprz do smaku. Ja dodałam jeszcze łyżeczkę płatków chilli.


Przekładamy do formy.  Ja użyłam malego naczynka do zapiekania i dużą forme w kształcie kury ;) posypujemy po wierzchu nasionami lub orzechami
Pieczemy około 1,5h w 180°.
Oczywiście mniejsze naczynia pieczemy krócej, a większe dłużej:)



Smacznego!


Kuchnia wegetariańska i wegańska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.