wtorek, 1 grudnia 2015

Zielono mi czyli jarmużowe babeczki bezglutenowe

Cześć!

Kolejne udane eksperymenty w kuchni. Po raz kolejny wykorzystałam jarmuż. Tym razem w wersji na słodko. Wyszło pysznie i kolorowo. A do tego zdrowo.  Jeśli użyjecie produktów z przekreślonym kłosem będą też bezglutenowe.



Składniki:
1 szkl. jarmużu
8 łyżek mąki migdałowej
6 łyżek oleju
4 łyżki stewii granulowanej
4 łyżki mąki ryżowej jasnej
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 jajko
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jarmuż myjemy i blendujemy razem z jajkiem, olejem i octem.
W drugiej misce mieszamy pozostałe składniki. Łączymy wszystko razem. Masa będzie bardzo zbita, ale nie przestraszcie się tego. U mnie też była.
Przekładamy ciasto do foremek.
Pieczemy w 180°C przez 20 min. Do suchego patyczka. Jeśli wierzch zacznie sie rumienić przykrywamy folią aluminiową.



Ja swoje polałam białą polewą czekoladową, ale możecie udekorować je cukrem pudrem, lukrem czy zwykłą czekoladą.



Enjoy!


Prezenty na Mikołajki II Jesienne słodkości! Jesień pełna warzyw

5 komentarzy:

  1. Wow, wyglądają bajecznie! Po prostu muszę spróbować zrobić. Czy do przepisu nadaje się ocet jabłkowy? Taki domowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daje ocet jablkowy kupczy. Nie doszlam jeszcze jak zrobic domowy.

      Usuń
    2. Polecam się: http://kochajitworz.pl/?p=657 już trzykrotnie robiłam ocet, za każdym razem wyszedł dobry:) Jutro lub pojutrze planuję robić muffiny jarmużowe, jak wyjdą to podlinkuję ten przepis. Mój będzie prostszy, nie mam mąki ryżowej i migdałowej, ale może dam radę;)Podlinkuję ten przepis, gdyby ktoś chciał u źródła zaczerpnąć inspiracji. Pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nawet nie pomyslalam ze moga sie komus ze shrekiem kojarzyc

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz.