Witajcie
Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na ciasto ze szpinaku.
Nie jest on wyczuwalny w smaku, więc jest to łatwy sposób na podanie go tym, którzy go nie lubią.
Ciasto na pewno zrobi furorę na przyjęciu dla dzieci i nie tylko.
Przepis zaczerpnelam ze strony Ewy Wachowicz, ale nie byłabym soba gdybym nie zmodyfikowała.
480g świeżego szpinaku
Ciasto:
3 jajka
1 szkl ksylitolu
2 szkl mąki krupczatki
1 1/3 szkl oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki octu winnego
1 łyżeczka pasty waniliowej
Szpinak musimy sparzyć, odcedzić, ostudzić i zblendować.
Jajka miksujemy z ksylitolem. Potem dodajemy pastę waniliową, mąkę, olej, proszek i ocet. Ponownie miksujemy, powoli dodajemy szpinak. Gdy uzyskamy gładką masę ciasto przelewamy do tortownicy (nie trzeba niczym smarować wystarczy papier na spodzie). Pieczemy w 180° przez godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy, odcinamy wierzch i kruszymy go na drobne kawałeczki.
Masa:
600ml kremówki
3 łyżki ksylitolu
2 łyżeczki pasty waniliowej
3 opakowania śmietan fixu
1 tubka żelowego barwnika spożywczego w kolorze zielonym
Maliny
Borówki
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy ze śmietan fixem. Powoli dodajemy resztę składników.
Gotowy krem wykładamy na ciasto w dwóch turach.
Na pierwszą wykładamy maliny, ktore przykrywamy druga warstwą śmietany.
Na wierzch wysypujemy pokruszone ciasto i borówki. Dekorujemy wedle uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.