niedziela, 13 września 2015

Runo leśne czyli zielone ciasto szpinakowe

Witajcie


Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na ciasto ze szpinaku.
Nie jest on wyczuwalny w smaku, więc jest to łatwy sposób na podanie go tym, którzy go nie lubią.
 Ciasto na pewno zrobi furorę na przyjęciu dla dzieci i nie tylko.  
Przepis zaczerpnelam ze strony Ewy Wachowicz, ale nie byłabym soba gdybym nie zmodyfikowała.


Ciasto:
480g świeżego szpinaku
3 jajka
1 szkl ksylitolu
2 szkl mąki krupczatki
1 1/3 szkl oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki octu winnego
1 łyżeczka pasty waniliowej


Szpinak musimy sparzyć, odcedzić, ostudzić i zblendować.
Jajka miksujemy z ksylitolem. Potem dodajemy pastę waniliową, mąkę, olej, proszek i ocet. Ponownie miksujemy, powoli dodajemy szpinak. Gdy uzyskamy gładką masę ciasto przelewamy do tortownicy (nie trzeba niczym smarować wystarczy papier na spodzie). Pieczemy w 180° przez godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy, odcinamy wierzch i kruszymy go na drobne kawałeczki.

Masa:
600ml kremówki
3 łyżki ksylitolu
2 łyżeczki pasty waniliowej
3 opakowania śmietan fixu
1 tubka żelowego barwnika spożywczego w kolorze zielonym
Maliny
Borówki


Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy ze śmietan fixem. Powoli dodajemy resztę składników.


Gotowy krem wykładamy na ciasto w dwóch turach.
Na pierwszą wykładamy maliny, ktore przykrywamy druga warstwą śmietany.
Na wierzch wysypujemy pokruszone ciasto i borówki. Dekorujemy wedle uznania.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.