wtorek, 7 czerwca 2016

Tapsi czyli sposób na bakłażana

Witajcie

Jestem w związku z Kurdem, a co za tym idzie interesuje się także kulturą kurdyjską. Ich kuchnia mnie zauroczyła. Jest aromatyczna i pyszna, a zarazem prosta. Wszystko jest idealnie dopasowane. I choć czasami nie wszystkie potrawy brzmią zachęcająco (np. duszone suszone morele z podsmażoną cebulką) to po spróbowaniu chcemy więcej i więcej. Dziś chce się podzielić przepisem na tapsi, które robię często, ale zdjęć niestety nie mam za wiele (w sumie jedno). Tapsi to zapiekanka warzywna. Idealna jako danie główne albo jako dodatek dla wegan i nie tylko. I choć czasochłonna to uwielbiam ją przygotowywać.

Składniki: (na dużą blachę)
3 średnie bakłażany
2 małe cukinie
2 duże papryki
2 duże cebule
4 małe ziemniaki
3 średnie pomidory
5 ząbków czosnku
1 puszka pomidorów krojonych albo 500ml passaty
curry, sól, garam masala, kolendra suszona, pieprz czarny (lub chilli), kurkuma, kmin rzymski

Najpierw przygotowujemy sos.
Pomidory łączymy z czosnkiem i przyprawami (wszystkie po trochę do smaku). Zagotowujemy i redukujemy aż trochę zgęstnieje. Odstawiamy z gazu i nie ruszamy.
Teraz reszta.
Warzywa kroimy na średniej grubości plastry. Bakłażany układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy koło 10 min w 200°C.
Paprykę, cukinię i cebulę (w krążkach) smażymy pojedynczo na patelni z dużą ilością tłuszczu (polecam smalec z gęsi lub olej rzepakowy).
Na blachę wylewamy trochę sosu i dokładnie rozsmarowujemy.
Układamy plastry ziemniaków. Na to układamy cukinię, a potem kolejno bakłażana, paprykę i cebulę. Wszystko zalewamy sosem i układamy na wierzch plastry pomidora.
Wkładamy do nagrzanego do 250°C piekarnika na około 20 min.
Podajemy z ryżem lub kaszą bulgur.


Enjoy!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.