Witajcie.
Dziś coś dla wege. Szybkie odwrócone ciasto z owocami.
Składniki suche:
1,5 szklanki maki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki otrąb pszennych
kilka orzechów pokrojonych na małe kawałki (ja użyłam brazylijskich)
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki mielonych migdałów
3/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
3/4 szklanki mleka sojowego bez cukru
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
sok z 1 cytryny
1 łyżka octu winnego (użylam cytrynowego)
1 łyżka esencji cytrynowej
Agrest, jabłka i jagody
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka mielonych migdałów
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Na dnie tortownicy ukladamy przekrojone na pół owoce agrestu, małe kawałki jabłka, jagody. Owoce posypujemy sezamem i mielonymi migdałami.
Suche mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej.
Łączymy łyżką lub miotełką.
Na owoce wykładamy ciasto. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach (ja z termoobiegiem) do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozwalamy ostygnąć ciastu. Wyjmujemy z tortownicy przez odwrócenie jej do góry dnem.
Delikatnie ściągamy papier, który może być przyklejony do owoców.
Posypujemy obficie cukrem pudrem.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.